şubat, 2018
18şub17:0019:00Konser: Emre Dayıoğlu - Üçtelli Resitali17:00 - 19:00
Detaylar
Antalya Kültür Sanat bu seneki ikinci müzik etkinliğinde "Üçtelli Resitali" ile Emre Dayıoğlu'nu ağırlıyor. 18 Şubat Pazar günü saat 17:00’da
Detaylar
Antalya Kültür Sanat bu seneki ikinci müzik etkinliğinde “Üçtelli Resitali” ile Emre Dayıoğlu’nu ağırlıyor. 18 Şubat Pazar günü saat 17:00’da başlayacak programa katılım ücretsizdir.
Anadolu”da göçebe yaşamın bir kültür ürünü olarak binlerce yıldır çalınan ve günümüzde şehirleşmeyle birlikte unutulmaya yüz tutmuş bir çalgı olan Üçtelli, doğadan, yayla yaşamından ve köy hayatından müzikler anlatır bizlere. Teke yöresinde özellikle yörük ve tahtacılar tarafından çalınan bu çalgının büyükten küçüğe farklı tekne boyları da bbulunmaktadır. Yörede Teke zortlatmaları, yörük boğaz gaydaları, tahtacı semahları, gurbet havaları, ağıtlar ve oyun havaları üçtelli ile otantik olarak çalınmaktadır.
Emre DAYIOĞLU: 1988 yılında Antalya’da dünyaya gelmiştir. Memleketi Antalya’nın Kaş ilçesidir. İlköğretimi Kaş Merkez İlköğretim Okulu’nda tamamlayan Emre DAYIOĞLU, liseyi ve üniversiteyi sırasıyla Antalya Aldemir Attila Konuk Anadolu lisesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesİ Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde tamamlamıştır. Halen aynı üniversitede yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Aynı zamanda Antalya’nın Elmalı ilçesi Bayralar Köyü Durmuş Yener Ortaokulu’nda müzik öğretmenliği yapmaktadır.
Küçük yaşlardan beri müziğe ilgi duyan Emre DAYIOĞLU, ilkokul yıllarında bağlama çalmaya başlamıştır. Ortaokul yıllarından günümüze kadar çeşitli konserlerde bağlama çalmıştır. Lise yıllarında ‘’Elle saz çalmaya’’ yönelen Emre DAYIOĞLU, Teke yöresinde sık icra edilen Üçtelli Saz ile tanışmıştır. Yaptığı araştırmalarda tanıştığı Üçtelli sanatçıları ile usta-çırak ilişkisiyle bu sazın çalım tekniklerini öğrenmektedir. Elle saz çalma konusundaki çalışmalarının yoğunlaşmış olması, ‘’Beştelli Yayla Sazı’’nın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Özellikle Teke Yöresi ezgilerinin daha renkli ve uyumlu çalınabileceğini düşünen Emre DAYIOĞLU, böyle bir saz yaptırmıştır. İlerleyen süreçte bu sazın müzikal ve teknik sınırları belirlenip, çeşitli konser, dinleti ve etkinliklerde Emre Dayıoğlu tarafından çalınacaktır.
2011-2014 yılları arasında Teke Yöresinde yaşayan 100’ü aşkın kişiyle bireysel derleme çalışması bulunan Emre DAYIOĞLU, özellikle köylerde yaptığı araştırmalardan çok etkilenmiştir ve köylerde müzik kültürünün hala devam ettiğini ve şehirde yozlaştırıldığını düşünmektedir. 2013 yılında Elmalı ilçesinde kendisinin kurduğu ‘’Elmalı Yayla Müzik Topluluğu’’ ile müzik festivallerine ve konserlere katılmış, yöredeki sipsi, kemane, kaval, cura gibi otantik sazların tanıtımında grup üyeleriyle birlikte katkı sağlamıştır.
Çalıştığı Durmuş Yener Ortaokulu’nda kurduğu ‘’Köy Çocukları Korosu’’ ile birçok okul ve köyde konserler vermiştir. Halen bu koronun şefliğini yürütmektedir.Emre DAYIOĞLU, çeşitli köy ve şehirlerde bireysel konser ve dinletilerine devam etmektedir.