şubat, 2021

26şub18:3020:30Çevrimiçi Etkinlik / Kültür Varlıklarının Korunmasında Sivil Toplum Örgütleri18:30 - 20:30

Detaylar

VAHA programı kapsamında hayata geçirilen VOYN! projesinin çevrimiçi söyleşi etkinlikleri devam ediyor. Bu yeni bölümde, ATSO Vakfı genel müdürü ve Antalya Kültür Sanat yöneticisi Münevver Eminoğlu moderatörlüğünde, Burçin Altınsay (Yüksek Mimar, Mimari Koruma Uzmanı), Esra Ekşi (Yüksek Mimar, Kültürel Miras Uzmanı) ve Dr. Selda Baybo (Arkeolog, Kültürel Miras ve Turizm Uzmanı, Profesyonel Turist Rehberi) ile “Kültür Varlıklarının Korunmasında Sivil Toplum Örgütleri” başlıklı bir söyleşi gerçekleşecek.

26 Şubat 2021, Cuma günü saat 18:30’da gerçekleşecek söyleşiye kayıt olmak için lütfen tıklayın: https://atso.xyz/4YZBz
“Kültürel miras ve bu mirasla birlikte yaşamanın temel insan hakkı olduğu, bu mirasa sahip çıkmanın da bir toplumsal hak sayıldığı günümüzde, toplumun sözcüleri olarak ortaya çıkan sivil toplum kuruluşları, yüzlerce dernek, vakıf, sivil inisiyatif, gönüllü toplulukları neler yapıyorlar, ne tür projeler hangi yollarla gerçekleşiyor, ne kadar etkinler?” gibi sorulara cevap arayacağımız söyleşide konuyu Birleşmiş Milletler altında örgütlenen kurumların milli komitelerinden, mahallesindeki parkı korumaya çalışan gönüllü topluluklarına uzanan geniş bir yelpazede, örneklerle irdelemeyi amaçlıyoruz.
Burçin ALTINSAY ÖZGÜNER: ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden sonra aynı fakültenin Restorasyon Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. British Council Fellowship bursuyla İngiltere’de Society for the Protection of Ancient Buildings’in bir yıllık uygulamalı özel eğitim programına devam etti. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Vakıf İnşaat, ÇEKÜL Vakfı gibi kurumlarda proje ve şantiye sorumlusu olarak çalıştı. Kültür Bakanlığı-Dünya Bankası Kültürel Miras ve Kalkınma Projesi ve Gap İdaresi-Avrupa Komisyonu Gap Kültürel Miras Programı’nda danışmanlık yaptı. 2003-2008 yılları arasında Avrupa Komisyonu ve Fatih Belediyesi ortaklığında yürütülen” Fener Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı”nın restorasyon projeleri ve uygulamalarını yönetti. İTÜ ve Yeditepe üniversitelerinin yanı sıra, KOREFD’in yürüttüğü Avrupa Komisyonu “Kalifiye Restorasyon Elemanı Yetiştirme” ve “Vakıflar Genel Müdürlüğü Elemanları’na Restorasyon Eğitimi” programlarında mimari koruma dersleri veren Altınsay, halen Europa Nostra Türkiye Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Genel Sekreteridir.
Esra EKŞİ BALCI: İstanbul Teknik Üniversitesi Mİmarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Mimar Sinan Üniversitesi’nde “Tarihi Çevrelerde Sosyal ve Ekonomik Gelişimin Mimariye Yansıması: Karaköy Yeraltı Camii ve Çevresi Örneği”(2003) ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde “Kandilli Sit Alanının Sayısal Ortamda Değerlendirilmesi” (2004) başlıklı tezleri ile yüksek lisans çalışmalarını tamamladı.1996 yılından bu yana aralarında cami, hamam, konut, kale ve köprü gibi yapıların bulunduğu projelerde mimar ve koruma uzmanı olarak görev alan Esra Ekşi Balcı, 2010 yılından beri de sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler bünyesinde kültürel mirasın korunması alanında projeler tasarlamakta ve yürütmektedir. Koç Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen “Kentsel Arkeoloji ve Küçükyalı Arkeopark Projesi” ile Tarih Vakfı koordinatörlüğünde yürütülen “Yukarı Dicle Vadisi Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma Projesi” yakın zamanda yürüttüğü projelerdir. Halen Kocaeli Üniversitesi, Mimarlık Fakültesinde yarı zamanlı ders vermekte ve Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı’nda “Bir Kültürel Coğrafya Okuması: Doğu Karadeniz Solaklı Vadisi Koruma Yönetimi” başlıklı tez ile doktora çalışmasına devam etmekte olan Balcı, Tarih Vakfı ve ICOMOS Türkiye Eğitim Komitesi Yönetim Kurulu üyesidir. İstanbul SOS girişimi, Kent Hareketleri Platformu, Europa-Nostra Türkiye, içinde bulunduğu ve emek verdiği diğer sivil toplum kuruluşlarıdır.
Dr. Selda BAYBO: 1994-2003 yıllarında Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji bölümünde lisans ve yüksek lisansını, 2014’te Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü’nde doktora öğrenimini, 2019’da ise Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Ön-lisans programını tamamlayan Selda Baybo, 2006’dan bu yana Almanca ve Arapça dillerinde profesyonel turizm rehberidir. 2008’de Yeşilırmak Kentler Birliği Tanıtım Projesi’nde Samsun, Amasya ve Çorum Müzelerinin 3D Müze Çekim Koordinatörlüğü yaptı. Aynı yıl Tarih Vakfı’nın yürüttüğü Antalya Kent Müzesi projesi kapsamında gerçekleştirilen Kaleiçi Kültür Rehberi hazırlığında gönüllü olarak çalıştı. 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Cultural Heritage of Turkey’ projesi kapsamında Limyra, Perge, Olympos ve Sagalassos Arkeolojik Kent Rehberlerini hazırladı. Halen Avrupa Birliği Ortak Kültür Mirası Hibe Programı kapsamında desteklenen “Antalya/Elmalı Yaylası’ndaki Geleneksel Kırsal Mimari Mirasın Korunması”na yönelik projenin yürütücülüğünü yapan Selda Baybo, kurucularından olduğu Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) başkanlığını yapmaktadır.

X