mayıs, 2020
06may16:0018:30Dijital Etkinlik - AKS'ta Gündem: Sosyal Mesafede Hıdırellez16:00 - 18:30
Detaylar
AKS’ta Gündem Sosyal Mesafede Hıdırellez Söyleşi: Aylin Öney Tan - Sezin Öney 6 Mayıs 2020, Saat 16:00 Dijital ortamda gerçekleşecek etkinliğimize kayıt olmak için lütfen tıklayın:
Detaylar
AKS’ta Gündem
Sosyal Mesafede Hıdırellez
Söyleşi: Aylin Öney Tan – Sezin Öney
6 Mayıs 2020, Saat 16:00
Dijital ortamda gerçekleşecek etkinliğimize kayıt olmak için lütfen tıklayın: https://atso.xyz/270S8
Kaydınızı yaptıktan sonra email adresinize gelecek postadaki “Join Link” ibaresine tıklayarak program saatinde canlı yayına ulaşabilirsiniz.
Eskiden Hıdırellez günü yazın başlangıcı kabul edilir, 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar 186 gün sürecek olan Hızır günleri, yani yeşil günler başlardı. Arapça yeşil “hadir/hadr/hıdr” demek. Hıdırelleze adını veren Hıdır ya da Hızır, inanışa göre ölümsüz insan. Bastığı yerin yeşerdiğine , bolluk bereket getirdiğine inanılıyor. Orta Asya’dan Doğu Avrupa’ya uzanan geniş coğrafyanın kış aylarında uzun süre kapalı kalan insanları, Hıdırellez’le doğaya çıkıyor ve baharın gelişini birlikte kutluyorlar(dı). Bu yıl Korona yüzünden büyük bahar kutlamaları yapamıyoruz, doğru; ama aslında birkaç on yıldan beri Hıdırellez nostaljik ve folklorik bir ritüelden ibaret değil miydi? Hatta, Hıdırellez’in 2017 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde Türkiye ve Kuzey Makedonya’nın ortak kültürel varlığı olarak listelenmesi bile, yok olmaya, nesli tükenmeye yüz tutmuş bir geleneği zorla yaşatma çabasının bir işareti değil midir? Aylin Öney Tan ve Sezin Öney, bu söyleşide Orta Asya’dan Doğu Avrupa’ya Hıdırellez’in kültürel ve geleneksel kökenleri, insanlığın fiziki ve toplumsal döngüsü, yeniden doğuş gibi kavramların yanısıra, Korona ile birlikte kırılan çemberleri ve sosyal mesafeli yeni hayatımızı da konuşacaklar.
Aylin Öney Tan: Mimar, restorasyon uzmanı, yemek araştırmacısı, mutfak kültürü yazarı. Uzun yıllar restorasyon uzmanı olarak çalıştı; 1996’da Darphane-i Amire’nin rehabilitasyonu projesini yönetti. Bir süre Dünya Bankası Türkiye Kültürel Miras projesinde yönetici olarak görev yaptı. Restorasyon projeleriyle aralarında 2012 Europa Nostra Ödülü’nün de olduğu pek çok ödül aldı. 2003’ten itibaren Cumhuriyet gazetesinde tasarım, tarih ve yemek kültürü birikimini harmanlayan yemek yazıları yazmaya başladı. Ulusal ve uluslararası birçok konferans ve gastronomi sempozyumuna katıldı. 2008 yılında Oxford Yemek Sempozyumu’nda, yemek tarihi üzerine verilen Sophie Coe ödülünü kazandı. Gaziantep mutfağı üzerine “Güneşin ve Ateşin Tadı” adlı bir kitabı bulunan Aylin Öney Tan, halen Hürriyet Daily News’da Fork & Cork, Milliyet’te Çeşnigir adlı köşeleri yazıyor, Metro Gastro, The Guide Istanbul, Feed gibi pek çok yayına katkıda bulunuyor.
Sezin Öney: Gazeteci, yazar. Uluslararası ilişkiler, tarih, siyaset bilimi, milliyetçilik çalışmaları ve çatışma çözümü ve analizi üzerine Türkiye’de ve Avrupa’da eğitim gördü. Dil hakları, uluslararası hukukta kendi kaderini tayin hakkı ve son dönemde ağırlıklı olarak popülizm üzerine çalışmaktadır. Orta ve Doğu Avrupa tarihi ve politikası ile ilgileniyor, Açık Radyo’da düzenli politika yorumları yapıyor.