mayıs, 2020

11may16:0018:30Dijital Etkinlik - Söyleşi: Özalp Birol / Sergin Mi Var, Derdin Var16:00 - 18:30

Detaylar

Sergin mi Var, Derdin Var!
Söyleşi: M. Özalp Birol
Moderatör: Münevver Eminoğlu
11 Mayıs 2020, Pazartesi, 16:00

Dijital ortamda gerçekleşecek etkinliğimize kayıt olmak için lütfen tıklayın: https://atso.xyz/02ZqS
Kaydınızı yaptıktan sonra email adresinize gelecek postadaki “Join Link” ibaresine tıklayarak program saatinde canlı yayına ulaşabilirsiniz.

Antalya Kültür Sanat’ın yeni söyleşi dizisi ‘Sergin mi Var, Derdin Var!’ 11 Mayıs 2020 Pazartesi günü Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür İşletmeleri Genel Müdürü M. Özalp Birol ile başlıyor.

Karantina günlerinin başlamasıyla, sergiler —yaşamsal önemi varmışçasına— büyük bir hızla internet ortamına taşındı, sanal ortamda etraflarına pek çok yan etkinlik oluşturuldu; posta kutularımız online sergi ve müze gezileri haberleriyle doldu. Bu şaşırtıcı gerçeklikten yola çıkan Antalya Kültür Sanat, yeni söyleşi dizisinde kültür endüstrisinin en önemli bileşenlerinden biri olan sergi ve sergiciliğe odaklanıyor.

19. yüzyıldan bu yana, sanat eserlerinin, bir fikrin, bir konunun görselleşerek geniş kitlelere ulaşmasının en cazip ve yaygın aracı olan sergiler, günümüzde başlı başına bir sektör haline geldi. Sanatçılar, fikir sahibi ve/veya o fikri geliştirebilme kabiliyetinde olması beklenen sergi küratörleri, çoğu zaman bir danışma kurulu, küratörün fikrini mekâna taşıyan sergi tasarımcıları ve grafik tasarımcılar, müzeler, koleksiyonerler, arşivciler, tasarımcıların projelerini uygulayan marangozlar, demirciler, alçıpancılar, boyacılar, dijital baskıcılar, pleksiciler, kurdeleciler, multimedia üreticileri, eserleri teslim alan-teslim eden uzmanlar, fotoğrafçılar, sanat eseri nakliyecileri, sergi kurucular, sigortacılar… Sergi açıldıktan sonra tanıtım videoları, rehberli sergi turları, gazete haberlerinin ve sosyal medya ‘beğeni’lerinin takibi, sergiden üretilmiş çocuk, genç, yetişkin atölyeleri, sergiden üretilmiş anı objeleri, geri bildirimlerden yeni eylem planları üretilmesi… Ve elbette hiçbir zaman sınırsız olmayan zamanın ve maddi kaynakların doğru ve proje hedeflerine uygun yönetimi.

Ülkemiz kültür sanat dünyasında iz bırakmış önemli sergilerin küratör, tasarımcı, nakliyeci, fotoğrafçı gibi aktörleriyle, serginin derdi, düşünce ve malzeme üretim süreçleri, zorluk ve kolaylıkları, beklenen/ulaşılan başarıları, sürprizlerini konuşarak, sergiye galeriden, vitrinin dışından değil mutfağından bakmayı amaçlayan ‘Sergin mi Var, Derdin Var!’ söyleşi dizisinin ilk konuğu Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür İşletmeleri Genel Müdürü M. Özalp Birol.

30 yıla yakın süredir, Yapı Kredi, Koç Topluluğu ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı gibi kurumlar bünyesinde, diğer kültür projelerinin yanı sıra yüzlerce sergi projesi ile haşır neşir olan Özalp Birol ile kurumsal açıdan sergiciliği, değişen dünyada yeni sergicilik yaklaşımlarını, sergicilikte ‘uluslararası’ olmayı konuşacak ve geçen 30 yılda iz bırakmış sergilere ilişkin anıları tazeleyeceğiz.

 

M. Özalp Birol (İstanbul,1961): 1983′te Boğaziçi Üniversitesi Yöneticilik (Satış ve Pazarlama) Bölümü’nü bitirdi. 1985-1994 arasında Unilever, Nestlé grup şirketlerinde ve Turcas Petrolcülük A.Ş.’de marka yöneticiliğinden satış ve pazarlama müdürlüğüne uzanan çeşitli pozisyonlarda görev yaptı. 1994-2001 arasında “Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Reklam, Halkla İlişkiler, Kültür ve Sanat Bölüm Başkanlığı / Yöneticiliği”, “Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği” ve “Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörlüğü” görevlerinde bulundu. 2001-2004 yılları arasında Koç Topluluğu bünyesinde “Koç Kültür Sanat ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi” ve Koç Finansal Hizmetler A.Ş. “Kurumsal İletişim Direktörü” olarak çalıştı. 2004’ten bu yana "Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü" olarak Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yanısıra kurucu ailenin ve vakfın kültür-sanat alanındaki girişimlerini yönetiyor. 2017 ve 2019 Venedik Bienalleri Uluslararası Sanat Sergilerinde Türkiye Pavyonu’nun Danışma Kurulu Üyesi olan Özalp Birol, 2021 Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisinde de Türkiye Pavyonu’nun Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Cumhuriyet Vakfı, Galatasaray Üniversitesi Barış için Müzik Vakfı, Istanbul Rotary Kulübü ve Altınyurt Spor Kulübü’nde yönetim kurulları ile çeşitli kurul ve komitelerde çalışıyor. 2014 yılında Polonya Devlet Başkanlığı tarafından verilen Polonya Cumhuriyeti Üstün Hizmet Liyakat Nişanı’nı alan Birol, piyanist, akademisyen Prof. Dr. Mehveş Emeç Birol’la evli, 17 yaşında bir kızı var.

X