may, 2020
Event Details
Sergin mi Var, Derdin Var! Sergi: Dünya Kenti İstanbul (1996) Söyleşi: Pelin Derviş, Ahmet Özgüner, Münevver Eminoğlu 25 Mayıs 2020, Pazartesi, 16:00 Dijital ortamda gerçekleşecek etkinliğimize kayıt
Event Details
Sergin mi Var, Derdin Var!
Sergi: Dünya Kenti İstanbul (1996)
Söyleşi: Pelin Derviş, Ahmet Özgüner, Münevver Eminoğlu
25 Mayıs 2020, Pazartesi, 16:00
Dijital ortamda gerçekleşecek etkinliğimize kayıt olmak için lütfen tıklayın:
Kaydınızı yaptıktan sonra email adresinize gelecek postadaki “Join Link” ibaresine tıklayarak program saatinde canlı yayına ulaşabilirsiniz.
Antalya Kültür Sanat’ın yeni söyleşi dizisi “Sergin mi Var, Derdin Var!”, 25 Mayıs 2020 günü Türkiye’de sergicilik açısından bir dönüm noktası oluşturan Dünya Kenti İstanbul sergisini tartışmaya açıyor. 1996’da İstanbul’da gerçekleşen HABITAT II / Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı dolayısıyla Tarih Vakfı tarafından hazırlanan iki sergiden biri olan Dünya Kenti İstanbul, danışma, bilim, koruma gibi üst kurulları, İstanbul’u 10 bölümde inceleyen geniş kapsamı, sergi künyesinde yer alan 100’ü aşkın aktif çalışanı, sadece birbuçuk yıl olan hazırlık süresi ve kısıtlı bütçesi gibi zorluklarının yanısıra sergi mekânı olarak seçilen Darphane-i Amire yapılarının koşulları nedeniyle de sergiler tarihinde çok özel bir yer tutar. Ülkemizde özgün eser barındırmadan, dijital baskı panolarla hazırlanan ilk sergi olma özelliği taşıyan Dünya kenti İstanbul sergisi için belgeseller, kısa film ve animasyonlar üretildi; kapsamlı bir kataloğun yanısıra farklı yaş grupları için 3 çocuk kitabı hazırlandı. Bu kadar kapsamlı bir operasyona çeyrek asır sonra yeniden bakmak, süreci, sorunlarını ve başarılarını bugünkü tecrübeyle değerlendirmek, bu tecrübeyi aktarmak ve artık pek kimsenin hatırlamadığı sergiyi gündeme getirerek İstanbul için düşünen ve üreten yüzlerce kişiyi selamlamak amacını güden söyleşinin konukları, serginin ‘bilimsel işlerden sorumlu koordinatör yardımcısı’ Mimar Pelin Derviş ve sergi tasarımcısı Mimar Ahmet Özgüner. Sergi hazırlanma sürecinde Tarih Vakfı’nda ‘sergilerden sorumlu genel müdür yardımcısı’ olarak çalışan Münevver Eminoğlu, AKS adına evsahipliğinin yanısıra söyleşiye panelist ve moderatör olarak katılacak.
Pelin Derviş Bağımsız araştırmacı, mimar. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu, aynı okulda mimarlık tarihi yüksek lisansı yaptı. Son on yıldır yoğun olarak, özellikle yirminci yüzyıldan günümüze Türkiye’deki tasarım ve mimarlık üretiminin dokümantasyonu için çalışıyor ve araştırmalarını yayın, sergi, panel ve benzeri etkinliklerle kamuyla paylaşıyor.
Ahmet M. Özgüner : Mimar, tasarımcı. 1979’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mimar olarak mezun oldu. 1982 yılında Carnegie Mellon Universitesi’nden Yapı Bilimleri dalında yüksek lisans derecesini aldı. Londra, Cenevre, Ankara , Pittsburgh ve son olarak Skidmore Owings and Merrill New York ofisinde çalışan Özgüner, 1995’te Türkiye’ye dönerek Paralel 41 Mimarlık Ofisi’ni kurdu. Mimarlık ve sergi tasarımı uygulamaları dışında çeşitli üniversitelerde stüdyo dersleri veriyor.
Münevver Eminoğlu : Şehir plancısı, kültür projeleri yöneticisi. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nden 1980’de mezun oldu. 1984-1989 arasında Paris 8 Ünversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra kültür projeleri yönetiminde uzmanlaştı. Tarih Vakfı, Yapı Kredi Kültür Merkezi, Garanti Galeri, Galatasaray Müzesi gibi kurumlarda yöneticilik yaptı. 2017’den bu yana ATSO Vakfı Genel Müdürü olarak Antalya Kültür Sanat’ın yöneticiliğini yapıyor.