temmuz, 2021
Kamusal Alan Tartışma Alanı: Aktörleri Anlatıyor: Antalya'da Mural Yapmak
-
AKS
- Elmalı Mahallesi Şehit Binbaşı Cengiz Toytunç Caddesi No:60 Muratpaşa
Detaylar
Webinar ID: 991 2075 8531 Webinar Passcode: 274498 Kayıt için lütfen tıklayın. Mural Antalya 2021 heyecanı...
Detaylar
Webinar ID: 991 2075 8531
Webinar Passcode: 274498
Kayıt için lütfen tıklayın.
Mural Antalya 2021 heyecanı… Ama en büyüğü şüphesiz ki, Antalya’nın merkezinde 5 büyük bina cephesini resimleyen 6 sanatçı, projenin küratörü ve proje sahibi ATSO ve AKS çalışanlarının yaşadığı heyecan oldu. Sevinç, telaş ve endişenin bir arada yaşandığı, her an çıkacak aksiliklere karşı tetikte olmanın gerginliği, akşam vinçten inince geri çekilip derin nefes almanın ferahlığının getirdiği topyekûn heyecan.
Proje küratörü ve sanatçıların katılacağı bu söyleşi, bu heyecanı bütün boyutlarıyla anlatmayı, böylece Antalya’da uzun aradan sonra ilk defa gerçekleşen kamusal alanda toplu etkinliğin öyküsünü aktörlerinin dilinden belgelemeyi amaçlıyor. Kamusal alanda iş yapmanın zorluklarından başlayarak, projenin kurgulanma öyküsü, teknik hazırlıklar, sanatçı seçimi, cephe arayışları, izinler bir yanda; öte yanda Antalya’da iz bırakma sevinci içindeki sanatçılar… Ne hissettiler, nasıl tasarladılar, nasıl gerçekleştirdiler?
Küratör Roxane Ayral ve sanatçılar Gamze Yalçın, Girayhan Gürbüz ve Emrah Man, No More Lies, Roberto Rivadeneira ve Sisomo’nun (Ayşen Karakaya’nın) katılacağı söyleşinin moderatörlüğünü başından beri sürecin içinde olan AKS yöneticisi Münevver Eminoğlu üstleniyor.
Roxane Ayral: 1985 İstanbul doğumlu Roxane Ayral, ilk gençlik yıllarını geçirdiği Güney Fransa’da graffiti, kaykay ve hip-hop kültürüyle tanıştı. Bağımsız küratör olarak çalışmaya başladığı 2010 yılından bu yana farklı geçmişlere sahip çeşitli uluslararası sanatçı ve kurumlarla işbirliği yapma fırsatı buldu. 2014 yılında Pera Müzesi’nde gerçekleşen “Duvarların Dili – Graffiti / Sokak Sanatı” sergisinin küratörlüğünü üstlendi. O tarihten itibaren sokak sanatlarına odaklanan Roxane Ayral, 2020 yılında Fransız sanatçı Saype ile sanatçının küresel projesi olan “Beyond Walls” için işbirliği gerçekleştirdi. Lisans eğitimini Psikoloji üzerine tamamlayan Ayral, Bilişsel Psikoloji ve Nöroestetik konularında araştırmaya ve Türkiye ve Fransa’da yaşayarak sokak sanatı üzerine çalışmaya devam etmektedir.
Roberto Rivadeneira: 1991 Ekvador doğumlu sanatçı 2014 yılından itibaren Berlin’de yaşamaktadır. Sidney’de tamamladığı eğitim hayatından sonra, sanatçının ilk dönem grafik işleri zamanla soyut yorumlamalara dönüşmüştür. Günlük yaşantının sıradan ayrıntılarını soyutlama yaklaşımıyla irdeleyen sanatçı, çoğunlukla atölye işlerine ve duvar resmine odaklanmaktadır. İşleri küçük parçalardan büyük duvar resimlerine çeşitlilik gösterir. 1900’lerin erken dönem ressamlarından etkiler taşıyan işleri, birçok şehrin ve toplumun çağdaş kültürü ve gündelik yaşam izlerinden etkiler taşır. Sanatçının üretimleri belirli ifade ortaya koymak yerine, izleyicisiyle iletişime girerek herkesin kendi mekan ve atmosfer deneyimlerini yaratmaları için bir açık çağrıda bulunur.
Sisomoo (Ayşen Karakaya): 1981 Darıca doğumlu sanatçı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Sanat dalı bölümü, Tayfun Erdoğmuş ve Mustafa Pilevneli atölyelerinden 2003 yılı mezunudur. Yüksek lisansını aynı üniversitede Tekstil bölümünde tamamlamıştır. 2004 yılından itibaren Yahşi Baraz ile başlayan profesyonel kariyerinde yurt içi ve yurt dışında birçok sergi ve fuara katılan sanatçı; işlerinde iyi – kötü, hissizleşen ve duyan dünya, yaşanan ve vaat edilen, savaş – barış, örtülü – açık gibi kontrast temaları işlerken, tıpkı sokak duvarlarındaki katmanlar gibi dijitalleşen dünyada yaşadığımız kolaj hayatlara dikkat çekmektedir. Sanatçı, Bodrum’da yaşamaya ve üretmeye devam etmektedir.
No More Lies: Sticker, poster ile başladığı sokak çalışmalarını, stencil ve freehand gibi birçok farklı teknikle genişleten sanatçı İstanbul’da yaşamaktadır. Şamanistik yaklaşımla erk hayvanları üzerinden kendi iç dünyasını duvarlara aktaran sanatçının işleri, çeşitli hayvanlardan oluşan bir otoportre serisidir. Karikatür geçmişinden beslendiği üretimlerinde, eleştirel perspektif sayesinde toplumsal konularla ilgili çalışmalar yaparken, farklı STK ve ilgili organizasyonlarla projeler üretmektedir. Romantik ve nostaljik iç dünyası, sanatçının genel üretimine yansırken pullar ve yok olan kasaba yaşantısı gibi farklı projelerle bütüncül bir görünürlük yaratmaktadır.
Gamze Yalçın: 1987 İstanbul doğumlu sanatçı Berlin merkezli olarak üretimlerine devam etmektedir. 2010 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olmuştur. Üretimleri genellikle kadın formları, rüyalar, manzaralar ve bitkiler üzerine şekillenir. Kullandığı renkli paletle karakterize edilebilecek işleri, kozmik işaretler, kadın gücü ve yolculuk hikayelerinden temel alır. İllüstrasyon ve resimleriyle katıldığı çeşitli grup sergileri ve yaptığı marka işbirlikleri sanatçının üretiminin merkezini oluşturmaktadır.
Girayan Gürbüz: 1990 Tarsus doğumlu sanatçı eğitimini Akdeniz Üniversitesi GSF Heykel bölümünde tamamladı. Üretimlerine Antalya’da devam eden Gürbüz, duvar resmi ve dijital sanatlarla ilgileniyor.
Emrah Man: 1985 Bandırma doğumlu sanatçı Akdeniz Üniversitesi GSF Seramik bölümünden 2012 yılında mezun oldu. 10 senedir aktif olarak yurt içi ve yurt dışında duvar ve tavan resimleri yapmaktadır.