Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken: Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü, 1892
Osmanlı Devleti’nin Batı’ya açılmaya başlaması, Avrupa’da arkeolojinin yeni bir bilim dalı olarak gelişmesi ve ulaşım ağlarının iyileşmesiyle Anadolu, 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Avrupalı araştırmacılar için ulaşılması mümkün yeni bir keşif alanı oldu. Çeşitli ülkeler araştırma ekipleri göndererek Anadolu’yu belgelemeye başladılar.
Bu ekiplerden birini oluşturan Viyana Bilimler Akademisi ile Viyana Üniversitesi, araştırma bölgesi olarak Anadolu’nun güneybatısında, ana ulaşım yollarından çok uzaktaki Karia, Lykia, Pamphylia ve Pisidia bölgelerini seçmişti. Keşif gezilerinde mimari kalıntılar ve yazıtlar kaydediliyor, haritalar çıkartılıyor ve bulunan bazı eserler Avusturya-Macaristan İmparatorluk Ailesi Koleksiyonu için Viyana’ya taşınıyordu. 1892 yılında yapılan keşif gezisine, askeri sicilinde sanatçı, steno katibi, fotoğrafçı ve ressam olarak tanımlanan Yüzbaşı Ernst Krickl da katıldı. Yaptığı topografik çizimler bir yüzyıl boyunca bilimsel araştırmalara eşlik edecek nitelikteydi.
Krickl, yolculuğu sırasında tuttuğu notları ve çektiği “görev dışı” fotoğrafları daha sonra üç kişisel albümde topladı. Bu anı albümlerini, albümde yer alan coğrafi ve arkeolojik görünümleri, yerel yapıları, insan profillerini ve anektodları bir araya getiren sergi, bölgemizin ve bizim 125 yıl önceki tarihimize mercek tutuyor.