Hesaplar ve Tesadüfler I Calculations and Coincidences
Dóra Maurer, Vera Molnár, Gizella RákóczyMacaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan Algoritma Sanatı I Algorithmic Art from the Central Bank of Hungary Collection
Hesaplar ve Tesadüfler, algoritma sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy’nin Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’nda yer alan eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy’nin sanatsal pratiklerinin algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürüyor.
1968 yılında bilgisayarla çalışmaya başlayan Vera Molnár, bilgisayarı hem bilimin hem de sanatın sınırlarını genişleten resimler üretmek için bir araç olarak kullandı. Molnár’ın çalışmalarında algoritmik rastlantısallık önemli bir rol oynarken; sanatçının pratiği düzen ve düzensizlik, yapı ve özgürlük gibi ikiliklerden beslenir.
Dóra Maurer’in çalışmalarında ise güçlü bir sistematikleştirme eğilimi vardır; Maurer, 1970’lerin başından itibaren kusursuz ve kesin yapılar yaratan matematiğin ve müziğin araçlarını ve biçimlerini araştırmıştır. Çalışmalarında sayım ve düzensiz kümeleri düzene sokma pratikleri öne çıkar.
Geometrik sanatın önde gelen isimlerinden Gizella Rákóczy’nin resimlerinde ise tutarlı, sistematik ve yapı odaklı bir tavır gözlenir. 1976’dan itibaren, dört kollu spirallerin hareketlerini ve seri olasılıklarını araştıran sanatçı, takip eden yıllarda Fibonacci dizisinin formülünü kullanarak şeffaf boyanın tonlarını katmanlaştırmaya başladığı suluboya resimler de yapmıştır.
Sergi Molnár, Maurer ve Rákóczy’nin bireysel pratiklerini birbirleriyle ilişkili olarak bir araya getirirken aynı zamanda sanatçıların algoritma sanatına nasıl yön verdiklerine tanıklık etme fırsatı da sunuyor.
(Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan derlenen algoritma sanatı seçkisi Hesaplar ve Tesadüfler ismi ile 19 Eylül 2024- 23 Şubat 2025 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde sergilenmiştir.)
—
Calculations and Coincidences brings together three pioneers of algorithmic art; Vera Molnár, Dóra Maurer and Gizella Rákóczy through their works from the Hungarian National Bank Collection. The exhibition focuses primarily on the profound influence of Molnár, who was unquestionably among the most significant names in computer art, while tracing how the artistic explorations of Maurer and Rákóczy have expanded the boundaries of abstraction through the integration of algorithms and mathematics.
Vera Molnár began working with computers as early as 1968 and utilized them as a generative tool to create paintings and graphic art, which broadened the frontiers of both science and art. Algorithmic randomness plays a crucial role in her work; order and disorder, structure, and freedom provide important notions in understanding her artistic practice.
In Dóra Maurer’s works there is a strong tendency to systematize; since the early 1970s, Maurer has been exploring the forms and tools of mathematics – which create pure, exact constructions – and of music, especially serial music. Maurer’s work can be characterized by counting and transforming disordered sets into ordered ones.
Rákóczy’s consistent, systematic painting, structure-oriented and serial attitude made her a leading figure in international geometric art. From 1976 onwards, she investigated the behavior and serial possibilities of four-arm spirals using combinatorics. Starting from 1998, the tempera paintings based on the numerical laws of four-arm spirals were replaced by watercolor drawings, in which she began to layer the tonal shades of transparent paint using the formula of the Fibonacci series.
This exhibition not only showcases the individual contributions of each artist but also emphasizes the interconnectedness of their artistic journeys offering an opportunity to witness how Molnár, Maurer and Rákóczy have collectively shaped the landscape of algorithmic art.
(The exhibition “Calculations and Coincidences”, Algorithmic Art from the Central Bank of Hungary Collection, was held at the Pera Museum between 19 September 2024 – 23 February 2025.)
Küratör | Curator
Kinga Hamvai
Antalya Kültür Sanat:
Proje Yönetimi | Project Manager
Aybüke Koçak
Sergi Koordinatörü | Exhibition Coordinator
Yasemin Green
Proje Asistanı | Project Assistant
Zeynep Kanat
Grafik Tasarım | Graphic Design
Serkan Culfa
Çeviri | Translation
Aslı Schaeferdiek
Sergi Metinleri | Exhibition Texts
Kinga Hamvai & Begüm Akkoyunlu
Nakliye | Transportation
Asya Warehouse
Dijital Baskılar | Digital Prints
EMS Digital Creative Solutions
Kurulum | Installation
Antalya Kültür Sanat
Teşekkürler | Acknowledgements
Péter Bozó, Anita Kiss-Hegyi, Nóra Bácskai, Central Bank of Hungary Collection;
Áron Sipos, Gergő M. Kovács, Macar Kültür Merkezi, İstanbul;
Anna Rákóczy; Attila Pőcze, Vintage Gallery