Melek Mazıcı’nın farklı boya teknikleriyle gerçekleştirdiği resimlerinin merkezinde, izleyicilere kendi deneyimleri ve duygularını yansıtma fırsatı veren organik biçimler yer alır. Çiçek, bitki, manzara gibi çeşitli görüntüler, sanatçının yıllar içinde yer değiştirmesiyle birlikte deneyimlediği farklı coğrafyaların etkisiyle çeşitlenmiştir. Mazıcı’nın ilham aldığı konular arasında Uzakdoğu kültürü ve felsefesi, peyzaj görünümlerinde ise özellikle İzlanda doğasından esinlenmeler dikkat çekerken, resimlere zen duygusunun hakim olduğunu söylemek mümkündür. Zengin bir form, renk ve ışık kullanımına rağmen, Mazıcı’nın tüm eserlerinde bir yalınlık söz konusudur. Bu sade kompozisyonlarda izleyici kimi zaman feminen formları, bilinçaltına dair bazı izleri veya uykuyla uyanıklık arasındaki bazı zihin görüntülerini yakalar. Mazıcı, eserlerini “kendi zihniyle iş birliği içerisinde” gerçekleştirdiğini vurgulayarak izleyicinin de bu sürecin etkin bir parçası olduğunu belirtir.
Sanatçı, sanatsal üretiminin başlangıcından bu yana, baskı desenler, enstalasyonlar ve farklı resim tekniklerini de sanatında etkin bir biçimde kullanmıştır.
Melek Mazıcı 1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitirdi. 1985-89 arasında Helsinki Güzel Sanatlar Akademisi’nde, 1989-90 arasında da Stockholm Kraliyet Akademisi’nde gravür ve baskı eğitimi aldı. Helsinki, İstanbul ve Stockholm’da pek çok kişisel sergi açan sanatçı; Finlandiya, Danimarka, Fransa, Almanya, Türkiye, Polonya, ABD ve Japonya’da grup sergilerine katıldı. Eserleri Helsinki Müzesi, Finlandiya Devlet Koleksiyonu, Turku Belediye Koleksiyonu, Alvar Aalto Müzesi, Paulo Vakfı, Kouvola Sanat Müzesi, Aieen Sanat Müzesi, Oko Bank, Oulu Sanat Müzesi gibi kurumların koleksiyonlarında yer alan sanatçı Helsinki’de yaşıyor ve çalışıyor.